15 sparetips for studenten

1. Leie eller kjøpe bøker?

Kjøp av lærebøker er en betydelig kostnad. Du bør derfor undersøke om du kan leie bøkene istedet for å kjøpe. Du kan også redusere kostnader ved å velge en eldre utgave. Bøkene oppdateres gjerne etter endt skoleår, noe som gjør de vanskeligere å videreselge,men lettere for deg å oppnå en god pris.

Sjekk også om boken kan lastes ned elektronisk. Dette er en løsning som blir stadig mer populær blant norske studenter. Bøker i elektronisk format kan også lagres elektronisk noe som betyr at du slipper å bære rundt på tunge bøker.

2. Studentrabatt på offentlig transport

Som student kan du motta rabatt på en rekke forskjellige varer og tjenester. En av disse er offentlig transport og reiser med selskap som NSB og Oslo Sporveier. Unngå ellers bruk av bil til fordel for offentlig kommunikasjon.

3. Ta med deg kontanter på fest

Ta med deg kontanter på fest og legg igjen bankkortene hjemme. Da har du bedre kontroll på forbruket. En tur på byen kan fort koste mer enn det smaker med dyr alkohol og nattmat.

4. Unngå kjøp av kaffe på skolen

Som student tilbringer man et høyt antall timer ved lesebordet, der koffein er et viktig substitutt for manglende energi. Men kjøp av spesialkaffe tærer også på lommeboken, med priser som fort kan overgå 50 kroner per kaffe. Dropp den daglige “dobbel-venti latté” bestillingen og fyll heller opp termosen om morgenen. Spar penger og ikke minst kalorier ved å drikke hjemmelaget kaffe.

5. Flytt utenfor sentrum

Blant de som studerer i storbyene har det vært en utfordring å skaffe til veie en utleiebolig med fornuftige priser. Løsningen er å flytte litt utenfor sentrum, der hvor prisene er mer akseptable. Ofte skal man ikke lenger enn 15 til 20 minutter utenfor sentrum før leieprisene å faller markant. I bytte mot å stå opp en halv time tidligere hver morgen kan du dermed redusere levekostnadene dine med flere tusenlapper i måneden.

6. Sett opp budsjett

Mange studenter undervurderer viktigheten av å sette opp et budsjett med inntekter og utgifter for hver måned. Med eget studentbudsjett blir det enklere å holde oversikt over privatøkonomien, og se hvor mye penger man har råd til å bruke hver måned.

7. Smør egen matpakke

Nesten alle universiteter har i dag tilbud om egen matservering med frokost, lunsj og middag. Å kjøpe mat på skolen betyr høyere kostnader, og er noe du bør unngå. På mange måter kan det sammenlignes med å spise på restaurant eller gatekjøkken. Gjør det heller til en vane at du smører egen matpakke, som holder deg gående gjennom dagen.

8. Maksimal avkastning på studielånet

Pengene fra Lånekassen tikker inn på konto to ganger i året. Istedet for å ha pengene stående på en brukskonto kan det være lurt å lete etter andre alternativer med bedre avkastning. Sjekk om det finnes et spareprodukt som gir deg høyere rente, med et fast antall gratis uttak i året.

9. Kjøp forsikring via studentforbundet

Som student kan det lønne seg å bli medlem av diverse forbund. Et eksempel er Studentsamskipnaden som tradisjonelt tilbyr rabatter på utvalgte typer forsikring. Blant de vanligste eksemplene finner man forsikring for innbo og ansvar, men det finnes også andre tilbud.

10. Spar penger på mat

Å spare penger på mat er ofte enklere sagt enn gjort – da butikkene bruker lokkepriser på utvalgte varer. Likevel finnes det noen huskeregler som er verdt å ha i bakhodet når man handler. For det første kan det lønne seg å kjøpe butikkenes egne varer fremfor de mer etablerte merkevarene. For det andre er det viktig å fokusere på varens liter og/eller kilopris, slik at man ikke lar seg lure av innpakning og lokkepriser.

11. Jobb ved siden av studiene

For å lette på den økonomiske byrden kan det være smart å finne seg en jobb ved siden av studiene, selv om det kun er snakk om noen timer i uken. Pass deg samtidig for grensene som er satt av Lånekassen slik at du ikke mister retten til stipend hvis inntekten din overstiger et visst beløp. Du kan tjene 172 597 kroner i året ( mai 2017) før det foretas en forkorting av stipendet. Satsene reguleres av Utdanningsdepartementet og følger grunnsatsen i Folketrygden.

12. Opprett separat sparekonto

Gjør det til en vane at du fører penger over til en separat sparekonto, med høyest mulig rente. Med en bufferkonto er du beskyttet mot uhell og du bygger opp en reserve. Enda bedre er det hvis du klarer å la pengene stå urørt på konto helt til du fullfører studiene. Da kan de benyttes som egenkapital til boligkjøp eller andre viktige formål.

13. Bygg kredittverdigheten din

Som student er det lurt å skaffe seg et kredittkort, slik at man bygger opp kredittverdigheten over tid. På den måten blir det enklere å få innvilget boliglån i banken etter endte studier, samtidig som det bidrar til tilbud om lavere effektiv rente. Som student er det likevel viktig at man unngår fristelsen slike kort byr på. Sørg også for å betale tilbake det du skylder innen den rentefrie perioden, slik at du unngår de høye effektive rentene som ofte følger slike kort.

14. Unngå dyre mobilabonnement

Det kan være fristende å kjøpe ny mobiltelefon med abonnement. Som student kan du spare penger gjennom å velge en billigere løsning. Når nye modeller lanseres på markedet er det vanlig at telefonen knyttes til spesifikke operatører, med høye kostnader og lang nedbetalingstid. Unngå disse fellene og velg i stedet en eldre modell uten operatørsperre.

15. Tjen skattefrie kroner

Som student er det lett å tjene skattefrie kroner, gjennom frikort og andre ordninger. Du kan tjene inntil 55 000 kroner uten å betale skatt til staten. I tillegg er det lov å tjene 6 000 kroner skattefritt på småjobber relatert til vedlikehold av privat eiendom.

Kilder:
https://www.dn.no/talent/2014/07/31/2000/Studentliv/her-er-10-sparetips-fra-en-erfaren-student
http://studenttorget.no/index.php?show=4524&expand=3797,4524&artikkelid=18230